De ce a fost demis ministrul sănătății? Picătura care a umplut paharul: Vlad Voiculescu nu l-a informat pe șeful guvernului despre ordinul care schimbă regulile de carantinare în pandemie

Relațiile între premierul Florin Cîțu și ministrul Vlad Voiculescu s-au tensionat treptat în ultimele săptămâni după mai multe gafe comise de fostul ministru al sănătății, însă picatura care a umplut paharul a fost publicarea în Monitorul Oficial a ordinului care schimbă regulile privind carantinarea localităților fără ca șeful Guvenrului să fie informat în prealabil, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Ministerul Sănătății a elaborat un ordin prin care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților. Nivelul de testare COVID devine factor principal, alături de rata de incidență și gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI.

Ordinul semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan a fost publicat marți în Monitorul Oficial.

Acesta introduce un punctaj pe baza unei grile. Cu cât o localitate are mai multe puncte, cu atât situația epidemiologică este considerată mai gravă și poate intra în carantină.

Astfel, municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori riscă să intre în carantină dacă au minimum 60 de puncte, iar restul localităților dacă au minimum 70 de puncte. Rata de incidență cumulată în 14 zile de la care se poate institui carantina este de 3 cazuri la o mie de locuitori.

Pentru ieșirea din carantină este prevăzut un singur criteriu: rata de incidență mai mică de 3 cazuri la o mie de locuitori.

Nu este prima controversă în care este implicat Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu a pregătit o ordonanță de urgență care nu prevedea alocarea de fonduri pentru primăriile care au primit atribuții legate de vaccinare. Și aceasta deși strategia Guvernului de vaccinare prevede că Executivul va aloca fonduri pentru autoritățile locale. A fost nevoie de intervenția premierului pentru alocarea banilor necesari pentru vaccinarea românilor, potrivit reglementărilor în vigoare.

Vlad Voiculescu a contrasemnat o hotărâre de guvern prin care care a permis rudelor militarilor și angajaților din sistemul de ordine publică și servicii să fie vaccinate în centrele speciale organizate în aceste instituții, potrivit încadrării în etapele de strategiei de vaccinare. Ulterior, același Vlad Voiculescu a pozat în campion al transparenței exact pe acest subiect.

Ministerul Sănătății a trimis abia pe 16 martie solicitarea către Ministerul Finanțelor pentru a vira banii pentru plata personalului din centrele de vaccinare, neplătit la timp în toată țara. Și asta deși vaccinarea începuse pe 27 decembrie! Plata trebuia făcută de Ministerul Sănătății, dar personalul nu a fost plătit timp de 3 luni de zile….


Scandalul Foișor a explodat după ce au apărut filmări cu oamenii au fost mutați la alte spitale în condiții improprii. Facem precizarea că în România au mai fost spitale transformate în spitale COVID și în niciun caz nu s-a produs scandal.

Distribuie articolul: