A început vaccinarea copiilor de peste 12 ani în România

Primul centru de vaccinare pentru copii cu vârste între 12-15 ani a fost deschis miercuri în parcul Lumea Copiilor din sectorul 4 al Capitalei. ”Încă de la primele ore am semnale că sunt copii care s-au programat”, a declarat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare Valeriu Gheorghiță, fără a oferi însă cifre.

După declarațiile de presă, Valeriu Gheorghiță s-a alăturat personalului medical și a vaccinat prima fată aflată pe lista de așteptare.

El a precizat că s-a decis ca aceștia să se programeze în platforma online, de pe contul părinților, pentru a evita astfel așteptarea la centrul de vaccinare.

”Credem că soluția aceasta de programare în platformă este una bună. (…) Încă de la primele ore am semnale că sunt copii care s-au programat și s-au vaccinat. Ne dorim să creștem numărul de persoane care vor să se vaccineze. Diferența va fi făcută de acum încolo de modul în care se implică autoritățile locale”, a mai declarat el.

Formular de exprimare a acordului informat pentru minori îl puteți descărca de la:http://bit.ly/formular-minoriCopii trebuie să vină însoțiți de către tutorele legal sau unul dintre părinți, iar schema de vaccinare este aceeași ca în cazul adulților.

Până în prezent, 4,3 milioane de persoane au fost vaccinate cu cel puțin o doză în România, a mai declarat Gheorghiță.

”Ne aflăm astăzi la peste 4,3 milioane de persoane vaccinate cu cel puţin o doză, sunt peste 3,5 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă. Dacă ne raportăm la populaţia eligibilă din România iată că vorbim de peste 25% rată de acoperire vaccinală. Situaţia epidemiologică este una foarte bună în momentul de faţă, ne dorim consolidarea acestui tip de răspuns, iar acest lucru se face doar prin vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane. Este important să asigurăm în egală măsură accesul persoanelor din mediul rural la vaccinare, cât mai facil şi tocmai de aceea prioritatea noastră este organizarea de etape de acţiuni de vaccinare din poartă în poartă, din gospodărie în gospodărie prin evenimente de tip maraton de vaccinare şi de asemenea prin creşterea numărului de persoane care se pot vaccina în cabinetele de medicină de familie”.

Vaccinul care va fi folosit pentru imunizarea copiilor cu vârsta de 12 ani și peste este cel produs de Pfizer-BioNTech (Comirnaty).

”Datele care reies din studiile efectuate (asupra vaccinului Comirnaty – n.r.) arată un profil de siguranță și o tolerabilitate foarte bune, iar eficacitatea a fost maximală. În grupul copiilor care au fost vaccinați nu s-au înregistrat cazuri de Covid-19, comparativ cu lotul copiilor nevaccinați”, arată CNCAV.

Vaccinarea cu Pfizer a copiilor între 12 și 15 ani a fost autorizată vineri de Agenția Europeană a Medicamentului și va începe și în România în câteva zile, însă după maraton, deoarece procedurile birocratice durează, precizaseră anterior reprezentanții CNCAV.

Sursa: citește articol integral aici

Distribuie articolul: